SİBO Nedir?
SİBO Nedir?
Sağlıklı bireylerde kalın bağırsak içerisinde çok yüksek miktarda bakteri bulunurken, ince bağırsakların başında sıfıra yakın , ince bağırsakların sonunda ise az sayıda bakteri bulunur.İnce bağırsaklarda olması gerekenden fazla sayıda bakteri üremesine SİBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) denir. SİBO ince bağırsağı etkileyen ve sonuçta bir çok kronik hastalığın etyopatogenezinde rol oynayan önemli bir durumdur.Bağırsaklarımız ,sindirim fonksiyonunda ve bağışıklıkta rol oynayan trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapar.Bağırsak bakterilerimizin çoğu yiyecekleri parçalamaya, vitaminleri sentezlemeye ve atılması gerekenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.Kalın bağırsakta bulunan bakteriler ince bağırsağa geçip orada büyümeye başlarsa ortada bir sorun var demektir.
İnce bağırsağımızda bakteri olmamasının en büyük sebebi mide asidinin yeterli miktarda ve içerikde olmasıdır.Midemizdeki asit vücudumuza aldığımız bakteriler için bir bariyer oluşturur ve ince bağırsağa geçemezler.Aynı zamanda ince ve kalın bağırsak arasında bulunan kapak sistemi (ileoçekal valv) kalın bağırsaktaki bakterilerin ince bağırsağa kaçmasını engeller.Bu sistemlerden biri bozulduğunda SİBO' ya zemin hazırlar.
SİBO'nun altında yatan sebeplerden bazıları;
İlaçlar özellikle mide koruyucu (PPI) ilaçlar, doğum kontrol hapları
Yoğun alkol kullanımı
Yüksek doz ve /veya uzun süreli antibiyotik kullanımı
Bağırsak hareket (motilite) bozuklukları
Geçirilmiş ameliyatlar
Diyabet
Çölyak hastalığı
Kronik pankreatit
Gastroenteritlerden sonra oluşan ince bağırsak mukozası değişiklikleri
Bağırsaktaki yapı bozuklukları
Karbonhidrattan zengin beslenme
İnce bağırsakta bu aşırı üreme , besinlerin emilim sürecini sekteye uğratır, bağırsakta artmış geçirgenliğe ve bağırsakta ve vücut genelinde enflamasyona neden olur. İnce bağırsakta bulunan bakteriler özellikle karbonhidratlardan ,alkolden ve şekerden beslenerek çoğalır ve hidrojen ile metan gazı oluştururlar.Özellikle yemek sonrası oluşan karın şişliğinin ve ağrının sebebi bu metan gazı ve onun yaptığı baskı sonucu bağırsak duvarının gerilmesidir.
SİBO Belirtileri
Gaz ,şişkinlik ve geğirme
Karın ağrısı ve kramplar
Kabızlık ve ishal
Bulantı
Hazımsızlık
Sisli Beyin
Gluten, kazein, laktoz,fruktoz gibi gıda intoleransları
Histamin intoleransı
Kronik yorgunluk
Fibromiyalji bulguları
Yağ emiliminin bozulması(kötü kokulu dışkı)
Geçirgen bağırsak
Rosacea ve diğer deri döküntüleri
A,C,D,E vitaminleri B12, Biyotin folik asit eksikliği görülebilir
Demir, çinko,magnezyum ve selenyum eksiklikleri görülebilir.
SİBO nasıl teşhis edilir?
İnce bağırsakta bulunan bakteriler yukarıda bahsettiğim gibi hidrojen ve metan gazlarının salınmasına neden olur.Nefes testi, SİBO 'nun teşhisi için kullanılan ,metan ve hidrojen gazlarını tespit eden bir testtir.
SİBO hangi hastalıklarla ilişkilidir?
Crohn ve ülseratif kolit
Çölyak
Hashimoto
Anksiyete ,depresyon
Rosacea
Seboreik dermatit
İnterstisyel sistit
Kronik bakteriyel prostatit
Anemi
Tedavide neler yapılır?
Öncelikle beslenme değişiklikleri ve mide asidinin düzenlenmesi tedavinin en önemli kısımlarıdır.
Beslenmede ilk adım ; buğday rafine karbonhidrat /un/şeker , fruktoz ,alkol ,işlenmiş katkı maddeli gıdaları , şarküteri ve işlenmiş et (salam, sucuk, sosis,pastırma gibi), tahıllar ve baklagiller gibi kompleks karbonhidratları elimine etmek gerekli .Bakteriler bunları şekere dönüştürür.
Öğün aralarını açmak ,ara öğünleri kaldırmak, iki öğün arası en az 4- 5 saat aralık koymak, lokmaları iyi çiğnemek ,gereksiz antibiyotik kullanımından ve mide asidini azaltıcı ilaç ve ağrı kesici kullanımından uzak durmak tedavinin en önemli kısımlarıdır.
Bol sebze ,yumurta, zeytin,protein ve sağlıklı yağlar kullanmalısınız.
Toksik ve enflamatuar yiyecekleri beslenmeden elimine etmek ve bağırsakları destekleyen besinler almak tedavinin en önemli basamaklarını biridir.